Til dig der gerne vil spare penge

You are here:  / Inspiration til et grønnere liv / Spar på vandet

Spar på vandet

Det kan godt betale sig at spare lidt på de små udgifter i dagligdagen, men det kræver viljestyrke fra alle medlemmerne i husstanden. Du kan nemlig spare mange penge på husholdningsbudgettet, hvis alle er opmærksomme på, at man ikke ødsler med strøm, varme og vand. Disse tre goder er nemlig dyre, men de er også uundværlige.

Vi kender både til strømbesparende skinner, varmetermostater, men når det gælder vores forbrug af vand, så er det ofte os selv, som skal dreje på hanen. Vi er begyndt at droppe karbadet, og vi bruger sparebruser på badeværelset, således vi kan nedsætte vores vandforbrug. Husk på at hver krone sparet er næsten det dobbelte værd for dig, da besparelsen er skattefri. Du skal altså hen og tjene 2000 kr. for at kunne betale for det spild af vand, som du altså kan reducere med 1.000 kr. årligt.

Der er endda lavet beregner på, hvor meget en løbende vandhane koster. Så måske skal du tænke dig ekstra grundigt om, næste gang du vasker op eller børster tænder eller vasker bil. Det kan måske betale sig at fylde en spand med vand i stedet for. På hjemmesiden Bolius.dk kan du her læse om, hvad prisen er for en løbende vandhane.

Sparetips til en løbende vandhane

Det er en dyr fornøjelse at vaske op under en rindende vandhane. Læs, hvor meget det kan koste, hvordan du vasker bedst og billigst op, og hvordan du regner ud, hvor meget vand der kommer ud af vandhanen. Det er langt dyrere at vaske op i hånden, hvis vandhanen løber imens. Det kan hurtigt løbe op, hvis du vasker op, mens vandhanen løber.

Et regneeksempel fra bogen Spar Energi -50 råd til din bolig viser, at det koster ca. en krone i minuttet at vaske op under rindende varmt vand, hvis der kommer ca. 12 liter vand pr. minut ud af din køkkenvandhane. Derfor kan regningen for opvask, mens vandet løber, ende på 1.825 kr. på et år, hvis du vasker op 5 minutter hver dag. Hvor stor din regning bliver, afhænger naturligvis af, hvor meget du skruer op for vandet, hvor lang tid du er om at vaske op, og hvad vandprisen er.

Hvordan vasker du bedst og billigst op i hånden?

Skrab først fedt og madrester grundigt af, så er det ikke altid nødvendigt at skylle af inden opvask.

Skyl ellers af med det samme efter brug under en svagt rindende hane. Vask service, bestik og gryder af i en opvaskebalje med varmt vand – vask det mindst snavsede af først.

Hvor meget vand kommer der ud af din vandhane?

Hvis du vil finde ud af, hvor meget vand der kommer ud af din vandhane eller bruser, kan du gøre følgende: Tag tid på, hvor lang tid det tager at fylde en spand fx med vandhanen helt eller halvt åben. Dividér tiden op i den mængde vand, der kan være i spanden.

Tager det fx 1 minut at fylde en spand med 10 liter vand, løber der 10 liter i minuttet ud af din hane. Med en vandpris på 5,3 øre pr. liter, vil det i ovenstående eksempel koste 53 øre i minuttet at have vandhanen løbende. Varmt vand koster næsten det dobbelte, fordi det koster energi at varme vandet op.

Du kan måske også lide