Til dig der gerne vil spare penge

You are here:  / Inspiration til et grønnere liv / Beskatning af firmabil i Danmark

Beskatning af firmabil i Danmark

Biler har altid været anset som et luksus gode, og derfor har man altid fra statens side brandbeskattet biler, da de dels slider på vejene, og dels forurener de miljøet med den giftige udstødningsrøg samt CO2 afbrændingen af brændstoffet, men trods høje afgifter køber vi flere og flere biler hvert eneste år.

Der kommer rigtig mange penge i statskassen, når man har bil, idet bilen først tillægges en afgift på 180 %, hvorefter staten tager 25 % moms af hele beløbet. Hvert år betaler man så en grøn ejerafgift (vægtafgift) på bilen, og endeligt betaler man for selve brændstoffet til bilen, som også er kraftigt beskattet.

Disse mange afgifter rammer os alle, men det går især ud over privatbilisterne, idet firmaer har fuld fradragsret på alle udgifterne, så derfor er det temmelig attraktivt at køre i firmabil, selvom beskatning af firmabil foregår efter helt særlige regler.

Nedbring firmaets udgifter til firmabil

Både privatbilister samt firmaer bør tænke på miljøet samt bilens omkostninger, således man ikke behøves tage bilen på de små korte ture, hvor det bedre kan svare sig at tage cyklen, knallerten eller offentlig trafik.

I mange situationer kan det være nødvendigt med en bil, hvis man skal transportere flere varer, og det ikke er en god løsning med offentlig trafik, men der er ingen grund til at anskaffe en overdimensioneret benzinslugende bil, der måske har en stor og uøkonomisk motor.

Man bør vælge en passende størrelse firmabil, da man også hermed slipper billigere på alle områder. Hvis man kan klare firmaets kørselsbehov med en stor van, så er det væsentligt billigere i årlige udgifter frem for at købe en stor og dyr firhjulstrækker eller en dyr og upraktisk kassevogn.

Hvis man er usikker på det fremtidige kørselsbehov i firmaet, så er det mange gange en god idé at lease en bil frem for at købe denne. Leasing er meget attraktivt for firmaer, da alle udgifterne er umiddelbart fradragsberettigede, og man får intet værditab på bilen, man har ingen uventede udgifter til service og reparationer, og man kender præcist sine månedlige udgifter på bilen.

Beskatning af firmabil er lempelig i Danmark, så derfor vælger mange firmaer en luksusbil med masser af prestige, når de leaser firmabil, og man kan eksempelvis lease en Audi for kun 2.500 kr. om måneden.

 

Økonomiske biler er billige i drift

Når man anskaffer firmabil, bør man både tænke på behovet, prestigen, prisen og miljøet, før man tager en afgørende beslutning. Ved at vælge en miljøvenlig bil belønnes man økonomisk på flere områder, hvilket især er disse:

  • En bil med lav vægt og lille effektiv motor placerer bilen i energiklasse A, hvor bilerne har en meget god brændstoføkonomi ofte i området 20-30 km pr. liter, så selve brændstofudgiften bliver lav.
  • En bil med lille benzinmotor kan ofte slippe med en grøn ejerafgift til staten på 400-600 kr. årligt, hvorimod dieselbiler ofte skal betale 2.000 kr. årligt eller mere, men hvis man kører mange km hvert år, så bør man naturligvis vælge en dieselmotor i sin bil.
  • Man kan købe små økonomiske mikrobiler for omkring 80.000 kr. og opefter, og man undgår at betale store beløb til staten i selve anskaffelsesprisen frem for de store dyre biler, hvis pris stiger eksponentielt i forhold til deres vægt og motorstørrelse, der jo også afgør bilens endelige pris.
  • Ved at foretrække en økonomisk miljøvenlig bil gør man derfor dels noget aktivt for miljøet, og man belønnes også økonomisk i form af billige afgifter og driftsudgifter. Det er staten, der med disse miljørigtige beskatningsregler lægger pres på forbrugerne, således man opfordres til at tænke grønt og miljørigtigt, idet de fleste interesserer sig for at spare store udgifter på bilens udgifter.

Du kan måske også lide