Til dig der gerne vil spare penge

You are here:  / Inspiration til et grønnere liv / Fordelene ved et grønt tag

Fordelene ved et grønt tag

Du skal ikke tage en pensel og male dit nuværende tag grønt. Men måske er dit tag anvendeligt til at placere en solfanger, solceller eller begge dele. Dermed kan du jo for en mindre investering se frem til gratis strøm og varme fremover. Dette er meget klimabevidst og miljøvenligt frem for at købe dyr fyringsolie, som heller ikke er en vedvarende energikilde. Disse løsninger kan man godt kalde for at grønt tag, men faktisk er det den korrekte betegnelse for at få lagt et lag græs eller planter ovenpå dit nuværende tag. Det er både økonomisk og miljøvenligt, så hvis dit tag kan holde til belastningen, så bør du overveje at få et grønt tag. På energihjem.dk kan du læse mere om fordelene med et grønt tag.

 

Den nye trend er et grønt tag

Hvis du som husejer vil være helt fremme, hvad angår et bæredygtigt hus, skal du skifte dit gamle tag ud med noget, der minder om en blomstrende mark. Den nye trend kaldes for grønne tage, ikke på grund af farven på taget men på grund af deres miljørigtighed.  Mange danske husejere er bevidste om, at der er sund fornuft i at have et energirigtigt hus, hvad enten det gælder vinduer, solceller eller jordvarme.

Sådan gør du

Man lægger det grønne tag oven på de eksisterende tagplader af for eksempel beton eller tagpap. Herefter lægger man filt og en gummimembran, der er med til at holde taget tæt mod regn og sne. Oven på membranen kommer man et drænlag på, bestående af tagjordsblanding, der er varmebehandlet for at undgå ukrudt. Drænlagets tykkelse svinger fra 2-5 cm til 4-8 cm. Herefter plantes planterne i jorden i en højde af 2-5 cm. Valget af planter er op til en selv. Etableringen af et grønt tag kan ske ved enten af lægge drænlaget og derefter plante planterne. Man kan også købe færdige plantemåtter, ligesom rullegræs, hvilket kan være nemmere at arbejde med.

Hvorfor planter på taget?

Grønne tage bliver et mere og mere almindeligt valg til tage. For eksempel har Københavns kommune den ambition, at 150.000 kvadratmeter af byens tage inden 2015 skal være belagt med grøn beplantning.

Hvad er gevinsten?

Som privat husejer er gevinsten, at grønne tage optager en del af den nedbør (regn), der falder om året. Faktisk optager et grønt tag omkring 50 procent af den nedbør, der falder på taget. Dette er en fordel, fordi man derved aflaster kloaksystemet, der ikke skal bortlede så meget vand, som tilfældet er med et almindeligt tag. Dermed kan man også undgå oversvømmelser af lavt beliggende rum og kældre.

Endvidere har taget en længere levetid, fordi beplantningen er med til at skåne tagpappen eller betonpladerne. Et grønt tag består af et miljøvenligt materiale, da det stort set ingen energi kræver at producere, hvorfor det er CO2-neutralt. Vegetationsmåtterne (plantemåtterne) holder på varmen i huset og er ganske brandsikre, da stenurterne rummer en del vand. Derudover er et grønt tag smukt at se på.

YOU MIGHT ALSO LIKE