Til dig der gerne vil spare penge

You are here:  / Inspiration til et grønnere liv / Riv det gamle hus ned og opfør et nyt

Riv det gamle hus ned og opfør et nyt

Mange tænker nok lige over den overskrift en ekstra gang. Der må ligge et vigtigt budskab bagved. Især når det går op for dig, at det er banken Nordea, som giver dette råd til nye huskøbere. Det kan man læse mere om her i Nordeas nyhedsbrev, hvor de faktisk anbefaler, at man i stedet for at renovere det gamle hus bør opføre en ny og mere energivenlig bolig. Når lånerenten er så lav som i øjeblikket, så kan man i løbet af en kortere årrække tjene merudgiften ind igen, og så bor man altså i et nyt moderne energivenligt hjem med lave energiudgifter. Banken har jo et godt pant i boligen, og vi ved alle, at bankerne lever af udlån, så alle vinder med denne løsning.

Byg nyt hus og spar penge

Der skal flere penge på bordet, hvis du i stedet for at flytte ind i et gammelt hus river det ned og bygger nyt typehus. Men i det lange løb kan det spare dig penge. Forklaringen findes i store energibesparelser. Barsler I med tanken om at købe nyt hus, kan det faktisk være billigere at rive et gammelt hus ned og bygge et nyt og energivenligt typehus. Også selv om det umiddelbart kræver, at I lægger flere penge i projektet i forhold til at flytte ind i det gamle. Der kan nemlig være så mange penge at spare på energiregningen, at det splinternye hus i sidste ende bliver den billigste løsning.

Der findes ikke mange energivenlige huse til salg

Den nemme – og billige – løsning ville altså bare være at købe et A-mærket hus, men da der desværre ikke findes ret mange af dem, ender mange boligkøbere i et dilemma: Skal de prioritere drømmebeliggenheden eller at få et energivenligt hus? Løsningen kan derfor være at gøre begge dele: Find en byggegrund eller et gammelt hus det sted, I allerhelst vil bo, riv det ned, og få opført et typehus. Ifølge beregninger, som Lise Nytoft Bergmann har lavet, kan det i mange tilfælde ende med at blive den billigste løsning – ikke mindst fordi energiafgifterne bare stiger og stiger, samtidig med at renten fortsat er lav.

Charme kan ikke købes for penge

Ud over en væsentligt lavere energiregning får du med et nyt typehus også andre fordele: De kræver langt mindre af den dyre og besværlige vedligeholdelse, I får en bedre plantegning og et bedre indeklima, og I flytter ind i et hus med splinternyt køkken og bad, som ellers er nogle af de ting, vi ofte får lavet om, når vi køber ny bolig. Og så vil huset ofte have en større værdi, når I engang skal sælge det igen. Der kan altså være masser af fordele ved at give sig i kast med at bygge nyt, men der er dog nogle ting, du ikke får med og det er charmen. Og det skal man have for øje. Der er mange følelser med, når man køber ny bolig det er bare helt ikke det samme, hvis børnene skal klatre i et ét meter højt nyplantet æbletræ.

 

Du kan måske også lide