Til dig der gerne vil spare penge

You are here:  / Inspiration til et grønnere liv / Udskift vinduerne og spar mange penge

Udskift vinduerne og spar mange penge

Mange boliger har stadig gamle vinduer, hvor varmen fosser ud i store mængder, hvilket tydeligt kan ses på varmeregningen. Så hvis vinduerne alligevel trænger til en udskiftning, så bør du lige undersøge markedet, før du bestiller nye vinduer. Du kan nemlig opnå endnu større fordele, hvis du anskaffer dig energirigtige vinduer, som kan spare dig for ekstra store beløb på din varmeregning. På bolius.dk findes en dybdegående reportage om energirigtige vinduer, hvor man kommer med svar og løsninger til langt de fleste situationer ved udskiftning af vinduer i hjemmet.

Sådan skifter du til nye energirigtige vinduer

Der kan være penge at spare ved at skifte til energirigtige vinduer. Men inden du udskifter de gamle vinduer, bør du overveje, om montering af koblede ruder eller forsatsruder kan være en bedre løsning. Fungerer de gamle vinduer som en magnet for fugt og kulde, er det muligvis på tide at skrifte dem ud med nye energirigtige vinduer.

Hvilke fordele og ulemper er der?

Det giver nærmest sig selv, at målet med at skifte til mere energirigtige vinduer er at spare på energien og dermed også pengepungen. Men inden du går i gang med at energirenovere dine vinduer, bør du overveje, hvilken løsning der passer til dit hus, da en total udskiftning ikke nødvendigvis er den bedste. Der er nemlig både fordele og ulemper ved at skifte de gamle ruder ud med nye energirigtige ruder, og der findes desuden alternative måder at løse problemerne med træk og stort energitab. Hvis vinduerne er alvorligt angrebet af råd og svamp, kan det være omfattende at renovere dine gamle vinduer, og i så tilfælde kan de med fordel udskiftes

Hvad er et koblet vindue?

Et koblet vindue består af to vindue rammer, som er koblet sammen. Den yderste ramme kan fx have småsprossede ruder, mens den inderste ramme oftest kun har ét stort rudefelt. Det koblede vindue har den fordel, at hele vinduet kan åbnes på en gang, hvilket er praktisk, når du skal lufte ud.

Rammerne kan også åbnes hver for sig, fx når vinduet skal pudses. Koblede vinduer er en dyrere løsning end forsatsvinduer. Til gengæld er den mere praktisk og ser også pænere ud.

Hvad koster det at skifte vinduer?

Det er svært at komme med et helt præcist bud på, hvor meget det koster at renovere eller skifte vinduer, da prisen varierer efter kvaliteten af materialer samt hvor meget arbejdstid, der er brugt på opgaven. Nedenstående priser, som er inkl. moms og håndværkerløn, er derfor kun vejledende:

Nye forsatsvinduer med energiglas uden på de eksisterende vinduer koster ca. 4.000 pr. vindue.

Nye koblede lavenergivinduer med koblede rammer koster ca. 9000 kr. pr. vindue.

Nye energivinduer koster ca. 8000 kr. pr. vindue.

EKSEMPEL

Opsætning af forsatsvinduer i en halvandet plan villa. Vinduerne i stueplan er i orden, mens de øvrige vinduer kun har et lag glas. På 1. sal og i kælderen monteres nye forsatsrammer med energiglas. I alt skal der laves 16 nye forsatsrammer.

Overslagspris for opsætning af 16 nye forsatsrammer = 64.000 kr.

Anslået besparelse i varme = ca. 4.500 kr./år afhængig af varmekilde og energipriser.

Investeringen har tjent sig hjem efter ca. 14 år.

EKSEMPEL

Udskiftning af gamle vinduer med nye koblede vinduer i en villa fra 1920 i halvandet plan udskiftes termovinduerne fra 1976 med 16 nye koblede dannebrogsvinduer med energiglas.

Overslagspris for 16 nye koblede vinduer = 144.000 kr.

Anslået årlig besparelse i varme = ca. 7.000 kr. afhængig af varmekilde og energipriser.

Investeringen har tjent sig hjem efter ca. 21 år.

 

Du kan måske også lide