Til dig der gerne vil spare penge

You are here:  / Nedsæt strømregningen / Fordele med brændeovn

Fordele med brændeovn

En brændeovn er en meget gammel opfindelse, men de nye moderne brændeovne virker mere effektivt end de gamle, og man kan således både skabe hygge i hjemmet, mens man samtidigt gør noget for miljøet og sparer penge på varmeregningen. En brændeovn kan holde hele livet, så derfor er denne investering en af de bedst man kan lave, og især hvis man har nemt til at komme til træ og andet velegnet brændsel.

Det kan især betale sig at investere i en brændeovn, hvis man har el- eller olieopvarmning, så derfor ser man ofte brændeovne i sommerhuse og fritidshuse, men på en kold vinterdag kan en brændeovn i stuen være en praktisk ordning, da den næsten kan varme hele huset op, således man kun har et minimalt varmeforbrug med gas, olie eller fjernvarme.

Valg af brændeovn

Brændeovne findes imidlertid i flere udgaver og efter forskellige principper, så man bør nok tale med en fagmand, før man bestiller en brændeovn til sit hjem. De nye moderne brændeovne kan brænde disse typer brændsel:

  • Træ.
  • Træpiller.
  • Briketter.

De bedste brændeovne er Svanemærket, og dette er en garanti for effektiv udnyttelse af brændslet, og samtidigt overholder denne brændeovn grænserne for luftforurening med sundhedsskadelige stoffer og tage hensyn til miljøet i materialevalget. Man skal naturligvis også have en passende skorsten samt anvende skorstensfejer. Man må derfor ikke selv installere en gammel brændeovn, som man måske har arvet eller købt brugt.

De nye brændeovne anvender konvektionsprincippet i stedet for de traditionelle stråleovne, da varmen derved fordeles bedre i rummet, så derfor anvendes stråleovne næsten ikke længere. Det kan bedre betale sig varmemæssigt at have to mindre brændeovne frem for en stor, da man nogle gange på en stor ovn må skrue for meget ned for lufttilførelsen, hvilket fører til en uøkonomisk og ufuldstændig forbrænding.

Gode råd om fyring

Man får mest gavn af en brændeovn, hvis man overholder disse enkle råd:

  • Anvend kun rent og tørt træ.
  • Sørg for rigeligt luft til brændingen.
  • Fyr kun lidt ad gangen.
  • Tjek altid om din røg er næsten usynlig.

Man bør aldrig fyre med affald, men man kan anvende aviser og pap, men man bør omhyggeligt kontrollere for, at ikke er giftige sager imellem såsom glittet eller lamineret papir fra kataloger, der kan frigive giftige gasser ved forbrændingen. Man kan ofte anvende grene fra buske og træer, så dette er ofte muligt, hvis man bor tæt ved et skovområde, hvor man kan hente nedfaldne grene, der kan kløves og anvendes som brænde.

Man må endelig ikke anvende trykimprægnerede brædder samt træ med maling på, da dette også kan udvikle giftige gasser, men hvis man blot køber fornuftigt med brænde, så er det stadig godt for miljøet samt for jeres varmeregnskab at anvende en god brændeovn.

Du kan måske også lide