Til dig der gerne vil spare penge

You are here:  / Nedsæt strømregningen / Spar penge ved at tænde langsomt for varmen

Spar penge ved at tænde langsomt for varmen

Beregninger hos Energitjenesten i Danmark kommer frem til overraskende høje tal på, hvor meget det egentligt kan betale sig ved at være omhyggelig med reguleringen af varmen i husstanden. Man kan med små effektive råd spare flere tusinde kr. om året, og det luner jo også. Her kommer der nemme råd, som familien bør følge, hvis de gerne vil spare på varmeregningen, og man får stadig den nødvendige varme i hjemmet, da det især gælder om at regulere og indstille anlægget optimalt. Hvis familiens termostat på varmeanlægget altid står på max, så fyrer man faktisk for fuglene, så det kan sagtens lade sig gøre at skrue ned på termostaten, uden temperaturen i huset falder.

2.000 kr. i besparelse for en husstand

En almindelig husstand i en villa kan typisk spare op mod 2.000 kr. om året på varmeregningen, såfremt de er opmærksomme på indstillingen af termostaten på varmeanlægget. Et godt råd er nemlig, at man bør tænde langsomt for sit varmeanlæg, når de kølige nætter igen melder deres ankomst. Det kan jo være fristende at skrue termostaten på varmeanlægget op på max, når det bliver koldt igen efter den varme sommer, men der kan altså spares store beløb, såfremt man tænder langsomt for fjernvarmen. Det samme gør sig gældende for olie- og gasfyr, og besparelsen kommer af, at man gradvist skruer op for varmeanlægget.

Sådan skal man gøre med termostaten

Man skal sætte termostaten på fjernvarmeanlægget, så temperaturen på vandet frem til radiatorerne i starten af fyringssæsonen ligger på mellem 35-40 grader, og så skal man skrue gradvist op for varmen i takt med de koldere temperaturer udenfor. Når man kommer til oktober måned i efteråret, så bør man således hæve temperaturen på anlægget fem grader mere, og ligeledes 5 grader mere, når man kommer til de helt kolde måneder som november og december. Det bliver i løbet af et år til mange sparede penge, hvilket samtidigt er til gavn for miljøet i form af mindre mængder udledning af CO2.

Man bør ligeledes huske på, at alle radiatorer i samme rum bør indstilles ens, således man i en stor stue med 3-4 radiatorer skal have tændt dem alle men kun en lille smule. Det er meget dyrere varmemæssigt, hvis kun en radiator er tændt, da den nemlig vil trække vildt meget på det varme vand. Temperaturen i hjemmet bør man indstille så lavt som muligt, da varmeregningen stiger omkring 5 % for hver grad, så det er vigtigt, om termostaterne står på 18, 19, 20 eller højere grader.

Du kan måske også lide