November 12, 2016
Gulvvarme er effektiv opvarmning
Hvis radiatorerne trænger til en udskiftning sammen med oliefyret og varmtvandsbeholderen, så burde I måske overveje at få langt gulvvarme ind i huset. Det er ideelt til at ligge under både fliser og trægulve, så det skal ofte foretages sammen med en større renovering i huset. Løsningen i sig selv er ikke specielt dyr, men trods alt skal der jo stadig købes en ny gulvbelægning til boligen.
Fordelen ved gulvvarme er især, at det er nemmere at regulere end termostaten på en radiator, samtidig med at I får mere gulvplads, og det er nemmere at rengøre boligen uden radiatorer. Desuden er gulvvarme mere effektivt end radiatorer, hvor varmen hurtig lægger sig under loftet, før den helt forsvinder.
Med gulvvarme kommer varmen nemlig nedefra, hvorefter varmen langsomt stiger opad. Derved holder boligen på varmen i længere tid, og derved opnår I mere varme for pengene. Man kan sige, at I fyrer mindre for fuglene. Jeg fandt en komplet guide om gulvvarme på denne hjemmeside. Her får man faktisk svar på langt de fleste spørgsmål omkring gulvvarme.
Fordelene ved gulvvarme
Fordelene ved gulvvarme er:
- Nedbringer ofte varmeudgifterne
- Fodkulden forsvinde
- Astmatikere oplever ikke den samme belastning pga. støvpartikler i luften
- Mere jævn opvarming
To forskellige slags gulvvarme
Du kan få to slags gulvvarme – én du kan lægge på eksisterende gulve og en der skal støbes ned i et nyt gulv. Vi vil uddybe de forskellige muligheder konkret herunder:
Fordele ved el-gulvvarme
El-gulvvarme er langt det nemmeste at etablere i huset og billigt i indkøb men til gengæld dyrt i drift. El-gulvvarme skal ikke bruges som primær opvarmningskilde, men som et middel til at undgå kolde gulve. I dag har mange huse klinker som gulvbelægning, og det er væsentligt koldere at gå på end træ og tæpper. Det kan også være en lille luksusting, at etablere el-gulvvarme i soveværelset, så man har et lunt gulv at træde ud på om morgenen. Denne form for gulvvarme fås i måtter, der kan lægges på det eksisterende gulv hvorefter du kan lægge en ny belægning ovenpå. Ikke noget med at bryde beton op og nedstøbe nye kabler.
Fordele ved vandbaseret gulvvarme
Hvis du alligevel er i gang med en renovering og i forvejen ikke har gulvvarme, bør du overveje omikke der skal nedlægges vandbaseret gulvvarme i betongulvet. Her er det kabler med varmt vand, der støbes ned i gulvet i stedet for måtter der lægges ovenpå. Det giver selvsagt væsentligt mere arbejde i etableringen, men effekten er til at tage at føle på. Vandbaseret gulvvarme kan sagtens bruges som primær opvarmning i boligen, som det også er tilfældet i hovedparten af alle nybyggerier i dag. Det kræver dog at gulvet og vægge er korrekt isoleret, da der ellers vil være for stort varmespild.
Gør det selv gulvvarme
Det er forholdsvis enkelt selv at stå for at lægge gulvvarme, hvis man har den fornødne viden. Man skal dog huske, at det skal være en autoriseret elinstallatør, der slutter elvarmen til elinstallationen, og det er derfor en god idé allerede ved planlægningen at konsultere en sådan.
Leave a comment