Til dig der gerne vil spare penge

You are here:  / Inspiration til et grønnere liv / Den ukendte fordel med vindmøller

Den ukendte fordel med vindmøller

Vi hører især om private, som køber solcelleanlæg til boligen, hvilket giver dem billig strøm fremover. Tidligere var det jo kun kendt med vindmøller som den vedvarende energikilde, og vindmøllerne trives også i stor stil i landet. Men private overser ofte den fordel, som jeg her vil fortælle om. Læs mere på denkorteavis.dk, om fidusen ved vindmøller. Man kan billigt få finansieret en lille vindmølle, hvormed man kan opnå gratis strøm til hele boligens forbrug. Du vil hurtigt kunne komme til at kende et hul i loven, som er en stor fordel for mange mindre husstande. VI bringer her uddrag af den oprindelige artikel.

Fed fidus

Michael Nørgaard Nielsen bor i Kjellerup mellem Silkeborg og Viborg. Han har sin egen vindmølle på ejendommen, en såkaldt husstandsmølle. Den er en god forretning for ham på grund af statens ordninger. Men om samfundsøkonomien i det siger han: ”Det er det rene vanvid.”

Gratis el

Michael Nørgaard Nielsen har investeret i en husstandsmølle, som på ”dårlige” dage nemt leverer 2,5 kWh, men på gode dage ca. 144 kWh. Med en investering på kr. 343.000,- regner familien med at være selvforsynende med el de næste 20 år.

Grundet lempelige afskrivningsregler ser regnskabet for investeringen rigtig god ud, og fra tidligere at betale kr. 18.611,- for elektricitet, kan familien nu som minimum se frem til gratis el eller måske endda en lille indtjening på solgt overskuds-el.

Dette regnskab er endda inklusiv finansiering via banklån og vedligeholdelse af møllen.

Som prikken over i’et planlægger familien at udskifte den ene bil med en el-bil, så de på den måde kan bruge endnu mere af el-produktionen.

Skattefordelen, afskrivningsreglerne og ikke mindst de sparede afgifter (el-, brændstof- og bilafgifter) betaler mere end gildet. Eller sagt med andre ord; skatteyderne og de andre el-kunder betaler.

Det rene vanvid

I 2010 var der ca. 200 husstandsmøller i Danmark (op til 25 kW), men salget buldrer frem, og snart vil tusindvis af danske landejendomme være selvforsynende.

Alene for Michael Nørgaard Nielsens ejendom, betyder ordningen, at staten mister en el-afgift på kr. 13.064,- Denne manglende indtægt kan i løbet af få år betyde et tabt provenu for staten på mange millioner kr.

Imens tøffer alle andre el-kunder videre med verdens højeste el-priser grundet verdens højeste afgifter. Et afgiftssystem, som langsomt, dag for dag udstilles som ødelæggende for fri konkurrence og udvikling på et skævt dansk el-marked.

Spørger man Michael Nørgaard Nielsen om hans ærlige mening, svarer han:

”Det er det rene vanvid: Udover at jeg får lov at lave min egen gratis strøm og har muligheden for at sælge restproduktion til elværket, har jeg den private mulighed at afskrive med 25% hvert år. Samfundsøkonomisk må det skride virkelig meget de næste år, når man betaler, os der investerer i møller og solceller, for at udhule afgiftsindtægterne. Det hænger ikke sammen”.

Du kan måske også lide