Til dig der gerne vil spare penge

You are here:  / Inspiration til et grønnere liv / Sådan gør du din bolig mere energivenlig

Sådan gør du din bolig mere energivenlig

Bor du i et hus af ældre dato? Så er det med stor sandsynlighed ikke det mest klimavenlige af slagsen. Selvom dit hus er gammelt, kan du dog med nogle udskiftninger hist og her gøre det mere energivenligt. I denne artikel giver vi dig en række råd til, hvad du kan gøre, hvis du gerne vil gøre din bolig mere miljøvenlig.

Stop med at fyre for fuglene

Blafrer dine gardiner på en blæsende dag, selvom dine vinduer er lukket i, og gør det samme sig gældende, hvis du har stearinlys stående i vindueskarmen? Så er det et klart tegn på, at dine vinduer ikke er tætte. Du kan reducere dit varmeforbrug markant, hvis du får nye vinduer i din bolig, og det betyder altså også, at du ikke alene gør din pengepung en tjeneste på den lange bane, men at du også gør en god gerning for miljøet.

Har du gamle døre i din bolig, kan de også meget vel være utætte – og sende masser af varme ud til fuglene.

Køb kun A+ hvidevarer

Har du en kummefryser stående ude i dit skur? Eller har du et ældgammelt komfur stående i dit køkken? Hårde hvidevarer, der hører fortiden til, kan være nogle slemme strømslugere. Sørg derfor for kun at gå efter de hvidevarer, der er kategoriseret som værende i energiklasse A+ – og har de endnu flere +’er, er det kun en fordel.

Giv den gas med efterisolering

Er dit hus opført for mange år tilbage, har der stensikkert været andre regler, når det kommer til isolering. Få gerne en tømrer ud at se på dit hus og din isolering. Der er mange måder at efterisolere på, som kan energioptimere din bolig, og som kan reducere din varmeregning betydeligt. Du kan både få lavet hulmursisolering eller få fyldt mere isolering på oppe på dit loft. Der er mange måder at gøre det på – og mange måder, som ældre huse kan optimeres på på energifronten, når det kommer til isolering.

Få sat termostater på dine radiatorer

Termostater er drønsmarte og meget energivenlige. De kan styre hvor meget varme, der skal sendes ud i din bolig, og du kan eksempelvis indstille dem til at geare ned i nattetimerne og i de timer, hvor du er på arbejde i hverdagene. Det er ikke alene komfortabelt at have en stabil temperatur i dit hjem – det er også yderst besparende, at der bliver udsendt mindre varme, når ikke der er brug for det i huset, fordi du enten ligger og snorker under din dyne, eller fordi du er på arbejde og børnene i skole.

Vi kender sikkert alle sammen til problemet med ældre radiatorer, hvor det strømmer ud med varme, når vi tænder for dem – så meget, at det larmer, og der ligefrem kommer til at lugte af varme. Når vi så ikke fryser længere, skruer vi ned igen, hvorefter vi så igen gasser op, når varmen igen er forsvundet. Den metode er ikke særlig energivenlig – det kan vi sikkert hurtigt blive enige om.

Du kan måske også lide

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked ( * ).