Til dig der gerne vil spare penge

You are here:  / Inspiration til et grønnere liv / Sådan sparer man penge på bilens brændstof

Sådan sparer man penge på bilens brændstof

Før man anskaffer sig en bil bør man overveje, hvorledes man kan opnå den bedst mulige brændstoføkonomi. Du bør kigge bilmarkedet grundigt igennem, hvor du skal overveje prisen, alderen, kilometerstanden, størrelsen samt motorens økonomi.

Hvis man kører mange kilometer hvert år kan det oftest betale sig at købe en dieselbil, som kan køre langt på literen. Men når du så har købt en bil, så kan du med enkle vaner spare endnu mere brændstof fremover, hvis du følger disse regler, som anbefales af kørelærere fra down-town.dk. Her kommer kørelærerne med deres 12 bedste tips til at spare på brændstoffet, alle tips er taget fra siden down-town.dk:

1. Varm ikke motoren op i tomgang

Kør så snart bilen er startet. Så opvarmes motoren bedst, slides mindst og forurener mindst muligt, på den måde minimeres motorens CO2udslippet og du spare samtidig brændstof og hermed penge.
I det hele taget undgå unødvendig tomgang.

2. Accelerer hurtigt, skift hurtigt gear, og bliv i højeste gear

Det er afgørende for at holde bilens brændstof-forbrug nede. Accelerer ved at give ca. halv gas på gaspedalen og skift så hurtigt og så tidligt op i gear som muligt.
Undgå at accelerere voldsomt og aggressivt. Det er ikke godt for miljøet.

3. Kør i højst mulige gear

Husk en meget blød spederfod- og pas nu på farten! I mange biler kan man køre 50 km/t i 4. Gear og 60 km/t i 5. Gear. Lad ikke bilen sejtrække ved kørsel op af bakke. Lav så hellere et hurtigt gearskift ned i gear. I stedet for at køre i frigear ned af en bakke. Skal man i stedet slippe gaspedalen helt. Så aktiveres bilens “fuel cut off”. Så forbrænder du intet brændstof.

4. Læs trafikken og kør jævnt med en glidende hastighed

Se godt fremad, især efter lyskryds. Og i god tid afpasse hastigheden så et evt. stop undgås. Forsøg på at holde styringen så lige som muligt, da dækkets modstand får brændstofforbruget til at stige.

5. Slip gaspedalen ved kørsel frem til stop

Slip gaspedalen helt i god tid, lav et hurtigt gearskrift til 3. gear og løft langsomt koblingspedalen op. På den måde taber bilen fart. Tryk gerne blødt på bremsepedalen, så bagfrakommende kan blive advaret, eller hvis du har for meget fart på. Det samme gøres i 2. Gear i god tid før stop. Husk løft koblingspedalen langsomt op. Ca. 6 meter før stoplinien. Bruges bremsen sammen med koblingspedalen.

6. Hold altid fartgrænsen

Ved at køre blot 12km/t over fartgrænsen kan din kørsel påvirke din brændstoføkonomi med op til 23 %, så tag det stille og roligt, og kør altid i god tid. Har din bil fartpilot så brug den på store veje. Det hjælper dig med at opretholde en konstant fart. Fart koster dyrt. Bilen bruger ca. 20 % mere brændstof ved at køre 130 km/t. I stedet for 110 km/t og hele 40-50 % mere ved at køre 150 km/t. Hvis alle danskere overholdt fartgrænsen på motorveje, ville det spare 100.000 tons CO2

7. Undgå helt korte ture – snup cyklen

Bilture på under 3 km er ikke godt for bilen. Disse koldstarter slider hårdt på motoren og olien. Og bilen storforbruger brændstof- typisk vil bilen køre 4-6 km pr. liter – Så snup cyklen, den forbruger kun kalorier.

8. Undgå at køre i mydretid

De mange igang-sætninger og standsning bruger meget brændstof.

9. Giv bilen regelmæssig service

Det er klart motoren skal være i perfekt form. Du skal sikre dig, at du bruger den korrekte olie. Undgå tilstoppet oliefilter og luftfilter. En dårlig vedligeholdt motor kan forøge dit brændstofforbrug med op til 50 %. Beskidte tændrør kan forøge dit brændstofforbrug med 5 %. Den korrekte olie vil forbedre din bils brændstofeffektivitet med 1-2 %. Tjek også for støv og snavs på bremseklodserne, da det kan koste dig 2-5 % ekstra brændstof.

10. Kontroller dæktrykket regelmæssigt

Er dæktrykket bare 0,5 bar for lavt, giver det dårligere vejgreb og styring og dermed en mindre sikker bil. Det lave dæktryk kan øge dit forbrug og CO2-udslip med op til 10 %.

11. Nedsæt luftmodstanden

Fjern unødvendige genstande fra bilen. Afmonter cykelholder, tagbøjler og tagboks. Vindmodstanden bremser bilen, så du får et øget brændstofforbrug på 10 %. Nedrullede vinduer koster typisk 4 % i ekstraforbrug.

12. Sluk for aircondition og hjælpeudstyr

Brug din bils interne ventilationssystem og kun aircondition når det er nødvendigt. Brug minimum aircondition et kvarter månedligt for at holde det i form. Ved brug forøger du dit brændstofforbrug med op til 3-7 %. Brug heller ikke sædevarmer, elbagrude, gps, dvd og lignende, når det ikke er nødvendigt.

YOU MIGHT ALSO LIKE