June 13, 2014
Spar på energien ved udlejning af sommerhus
Mange danskere har investeret i et sommerhus, hvor man tage på ferie med familie og venner, og mange får også en indtægt i forbindelse med udlejning af sommerhus. Det er nemlig skattemæssigt favorabelt at udleje sommerhuse i Danmark, idet man kan se bort fra 40 % af selve lejeindtægten, således man reelt kun beskattes af de resterende 60 %, men så har man heller intet fradrag for istandsættelser på sommerhuset. Selvom lejerne betaler forbruget af lys og varme i lejeperioden, så bør man alligevel sørge for et energivenligt hus, der ikke sviner med energien, og der er især penge at hente ved at få efterisoleret sin feriebolig, da mange sommerhuse er dårligt isoleret.
Økonomi for ferieboliger
Det kan være en glimrende investering at forrente sine penge ved udlejning af sommerhus, da priserne på sommerhuse dels er lave i øjeblikket, og desuden er lånerenterne på realkreditlån meget lave, så dermed kan man nøjes med en lav månedlig udgift på sit sommerhus.
Man kan enten selv sørge for udlejningen, men dette kan være noget tidskrævende, idet der skal laves regnskab, rengøring, udleveres nøgler samt kontrol af sommerhuset efter udlejningen, så derfor vælger mange at indgå en lejeaftale med et professionelt udlejningsbureau, der sørger for udlejning af sommerhus via deres hjemmeside som eksempelvis Dancenter, der er ét af Danmarks største bureauer, der varetager udlejning af sommerhuse i Danmark.
Den største økonomiske udfordring er derfor selve udbetalingen på ferieboligen, da denne slags ejendomme kun kan belånes med 60 % realkreditlån, mens man selv skal betale resten kontant eller kombineret med et banklån. Et typisk stort og luksuriøst sommerhus kan købes for et par millioner kroner, og her er det ofte muligt at have glæde af sommerhuset i flere uger om året til sig selv, mens man resten af året kan imødese en kærkommen lejeindtægt, så den samlede investering måske kan give 5-10 eller måske 20 % afkast om året.
Isolering af ferieboligen
Det kan altid betale sig at få efterisoleret sin feriebolig, da man derved kan nøjes med en lavere varmeudgift, og huset vil også bedre kunne anvendes i vinterhalvåret. Mange sommerhuse er ikke tilsluttet fjernvarme, så derfor anvendes ofte elvarme, oliefyr eller jordvarme, og man kan supplere opvarmningen med en passende størrelse brændeovn til stuen.
Om sommeren er der sjældent problemer med varmen, men i resten af året kan der være kolde aftener og nætter, hvor man kan bruge en mindre formue på at opvarme sommerhuset, medmindre det er godt isoleret. Man bør derfor anskaffe sig termovinduer med energiglas samt få lagt et tykkere lag isolering på loftet og endeligt overveje en hulmursisolering. Investeringen til denne energiforbedring kan ofte tjene sig selv hjem på 5-6 år, så det er en af de bedste investeringer, man kan gøre i sin feriebolig.
Billede: Dushan and Miae
Leave a comment